Centella Asiatica

by | lis 10, 2023

Centella Asiatica poznatija kao i „tigrova trava“ (a na listama sastojaka ju još možete pronaći i kao asiatic acid, hydrocotyl ili gotu kola), biljka je koja primarno raste u Aziji gdje je stoljećima koristi u medicini i kulinarstvu. Zanimljiv naziv „tigrova trava“ potječe od činjenice da su se bengalski tigrovi valjali u listovima ove biljke kako bi zaliječili rane.

Zbog brojnih benefita za kožu, brzo je ušla i u skincare svijet, a prvo su ju počeli koristiti u Južnoj Koreji gdje je bila okosnica formulacija hidratantnih krema, svima poznatijih kao „cica kreme“.

Benefiti za kožu

Glavna aktivna komponenta same biljke je madekasozid koji je izniman antioksidans te je bogat izvor aminokiselina. Primarno djelovanje je umirujuće i obnavljajućebilo da je riječ o narušenoj kožnoj barijeri ili samo preosjetljivosti kože, ekstrakt Centelle Asiatice regenerirat će oštećenu kožu, smanjiti crvenilo i iritaciju, a posebno je koristan kod manjih površinskih rana, ogrebotina i opeklina. Istovremeno vlaži kožu, potiče proizvodnju ceramida (ceramid NS) i na taj način vidljivo podržava zdravu kožnu barijeru. Upravo zbog ovoga ga nalazimo u sve više korejskih SPF-ova jer izvrsno anulira posljedice izlaganja suncu kao što su crvenilo i dehidracija.              

Centella Asiatica također djeluje sinergijski sa sastojcima za posvjetljivanje i onim s protuupalnim djelovanjem na akne pa može biti izvrstan dodatak rutini ako vas muči takva problematika. Pomoći će smanjiti popratno crvenilo i upalu koja dolazi s aknama te će pomoći u bržem zacjeljivanju kože nakon njih uz smanjenje šansi za hiperpigmentacijama koje ostaju nakon.

SKIN1004 – brend kojem se sve linije baziraju na Centella Asiatici s Madagascara

Brojni proizvodi na našem webshopu sadrže upravo ovaj sastojak, od umivalica preko tonera i seruma pa sve do proizvoda za zaštitu od sunca. Postao je zaštitni i prepoznatljivi znak korejske kozmetike, a brendovi poput SKIN1004 su cijelu svoju filozofiju razvili upravo na ovom sastojku. Centella Asiatica koju nalazimo u njihovim proizvodima potječe s područja Madagaskara, otočne države smještene uz obalu jugoistočne obale Afrike. Koncentracija asiaticosidea, aktivnog sastojka biljke, u Centelli s Madagaskara je sedam puta veća u usporedbi s ostalim područjima gdje ova biljka raste.

U nastavku donosimo sve proizvode u kojima se nalazi ekstrakt ove biljke:

 

[]