Sve o retinolu

by | kol 31, 2023

Retinol – zlatni standard u skincare svijetu koji je jedan od najmoćnijih sastojaka koji se koristi u kozmetologiji te posebno u dermatologiji. S dolaskom jeseni, povećava mu se broj korisnika te počinje fascinacija ovim svestranim sastojkom. Iako se može koristiti tijekom cijele godine, ljeti se, zbog prolongiranog boravka na suncu, mnogi odluče pauzirati s korištenjem ovog sastojka jer je iznimno osjetljiv na sunce, ali i ostavlja samu kožu osjetljivijom na UV zračenje. Naravno, ukoliko redovno koristite proizvode sa zaštitnim faktorom te ih reaplicirate po preporukama, retinol se može bez problema koristiti i tijekom najsunčanijih dana.

Međutim, kada se priča o retinolu, mnoge zbunjuju razni nazivi i oblici koji se vežu uz njegovo ime – naime, „retinol“ je naziv za (cjelokupnu) molekulu vitamina A, dok naziv „retinoidi“ predstavlja skupni naziv za čisti retinol, derivate/estere retinola (retinil palmitat i acetat), retinaldehid (retinal), estere retinoične kiseline i retinoičnu kiselinu kao najsnažniji oblik retinoida zbog čega je dostupna samo uz liječnički recept. Ali i dalje se najviše, u slobodnoj prodaji, susrećemo se retinolom koji pruža snažnu i sveobuhvatnu obnovu kože koja uključuje sve slojeve i strukture kože. U dermatologiji se koristi više od 60 godina, a jedan je od najbolje istraženih sastojaka s brojnim studijama koje dokazuju njegovu učinkovitost, ali i svestranost.

Jačina djelovanja retinola i njegovih derivata ovisi, naravno, o koncentraciji koju koristite, ali i samom obliku retinoida. Naime, u koži imamo prisutne enzime koji sve oblike retinoida pretvaraju u biološki aktivan oblik – već spomenutu retinoičnu kiselinu. Sam proces odvija se u nekoliko koraka koji opet ovisi o formi vitamina A za koju ste se odlučili. Esterima retinala (retinili) potrebna su tri koraka – prvo se pretvaraju u retinol, zatim retinal i naposljetku u retinoičnu kiselinu koju onda naša koža koristi. Ukratko, što je više koraka pretvorbe, to je manji iritativni potencijal proizvoda. Tako se esteri retinala koriste uglavnom samo za antioksidativne svrhe te nemaju veliki učinak na vidljiva fotooštećenja ili upalne procese (akne). Nadalje, pretvorba retinola odvija se u dva koraka, retinala (retinaldehida) u jednom koraku, a lijekovi na liječnički recept (tretinoin, izotretinoin) ne zahtjevaju pretvorbu i u biti su već direktan oblik retinoične kiseline. Kao što je spomenuto, koriste se po odobrenju i u dogovoru s liječnicima, u obliku topikalnih pripravaka ili oralne terapije, a nerijetko imaju visoki iritativni potencijal i nuspojave.

Kako djeluje retinol i za što se koristi?

Kao snažni antioksidans, vidljivo djeluje na prve znakove starenja poput bora, gubitka elastina i kolagena, regenerira kožu, korigira oštećenja nastala nezaštićenim izlaganjem suncu, normalizira produkciju sebuma i veličinu lojne žlijezde te na taj način djeluju na akne, mitesere i proširene pore. Proizvodi na liječnički recept nezamjenjivi su u liječenju brojnih stanja i bolesti kao što je psorijaza ili već prije spomenute akne.

Rezultat je značajno smanjenje i sitnih i dubokih bora, zategnutija, svjetlija, ujednačenija koža, boljeg tonusa, obnovljene teksture, boje i sjaja.

Sam princip djelovanja je sljedeći – naše stanice kože sadrže receptore koji „reagiraju“ na retinoičnu kiselinu. Njenim ulaskom u stanice započinje proces obnove kože koji karakterizira izmjena stanica epidermisa, gornjeg sloja kože, odnosno produkcija novih i mladih stanica istovremeno rekonstruirajući kolagen u dubljim, dermalnim slojevima kože.

OKOLOOČNA NJEGA:

Beauty of Joseon Revive Eye Serum: Ginseng+Retinal

Okoloočni serum lagane kremaste teksture koja klizi poput svile na koži. Pomaže ublažiti bore na osjetljivoj koži oko očiju kombinacijom ginsenga i retinala. Kako bi bio što učinkovitiji, u formuli se još nalaze niacinamid, glicerin i kolesterol.

Tocobo Collagen Brightening Eye Gel Cream

Gel krema za okoloočno područje obogaćena s 81% vode lavandinog cvijeta, prožeta retinolom i biljnim kolagenom te pantenolom. Vodica cvijeta lavande vlaži i vitalizira područje oko očiju. Biljni kolagen pomaže u održavanju elastičnosti kože, a retinol uklanja bore.

Retinol je prikladan za sve tipove kože osim iznimno osjetljive kože sklone rozaceji – u tom slučaju potrebno se posavjetovati s liječnikom. Uporaba retinoida se također ne preporučuje tijekom trudnoće i dojenja.

Potrebno ga je uvoditi postupno, pripaziti na odabir koncentracije i samog oblika retinoida, a prvi rezultati, u vidu ujednačenijeg tena i smanjenja lučenja sebuma, možemo vidjeti nakon nekoliko tjedana upotrebe. Za one konkretnije, korektivne učinke bit će potrebno pričekati i do tri mjeseca kontinuirane upotrebe. Svakako valja istaknuti kako je moguća faza čišćenja kože (tzv. purging) zbog prilagodbe na retinol koja može trajati između 2-4 tjedna. Preporuča ga se koristiti dva puta tjedno, kako bi se koža priviknula i maksimalno smanjila mogućnost iritacije, a nakon toga, postupno, ovisno o reakciji kože, povećavati učestalost korištenja. Kako je iznimno nestabilan i osjetljiv na kisik i svjetlo, potrebna  je upotreba u večernjoj rutini s obaveznom fotoprotekcijom tijekom dana (SPF 30 ili veći).

ZA POČETNIKE:

NUMEE Low Key Winner Delicate Smoothing Serum

Serum formuliran s inkapsuliranim retinilnim esterima, osigurava postupno otpuštanje aktivnog sastojka u kožu. Njegova kombinacija s niacinamidom i mješavinom prirodnih ekstrakata čini ga manje iritirajućim za kožu, a istovremeno zadržava svoju učinkovitost.

COSRX Retinol 0.1 Cream

Formulirano korištenjem 0,1% stabiliziranog, čistog retinola za njegu protiv prvih bora. Smanjuje vidljivost finih linija i bora, povećava elastičnost kože, poboljšava sjaj kože, hidratizira i hrani kožu, djeluje na akne.

ZA ISKUSNIJE:

NUMEE Bonus XP Pro Skin Renewal Serum

Serum s visokim sadržajem čistog retinola (0.3%), bakuchiola (1%) i niacinamida (3%). Djeluje na glavne znakove starenja fotostarenja kao što su bore, nedostatak čvrstoće, mrlje i beživotna koža. Poboljšava teksturu kože, djeluje na regulaciju sebuma i poboljšanje tonusa kože.

COSRX Retinol 0.5 Oil

Visoko koncentrirani 0,5% čisti retinol. Smanjuje vidljivost finih linija i bora, povećava elastičnost kože, poboljšava sjaj kože, hidratizira i hrani kožu, djeluje na akne. Za srednje napredne korisnike retinola koji traže visoko koncentrirani “pojačivač” mladosti.

S čime se smije/ne smije kombinirati?

Unatoč brojim mitovima, novija istraživanja pokazuju kako se retinol može uspješno koristiti s ostalim aktivnicama poput kiselina i drugih antioksidansa (vitamin C, niacinamid). Jedan sastojak neće poništiti drugi niti će mu smanjiti djelovanje. Međutim, generalni konsenzus je da se na večeri kada se koristi retinol ili neki njegov derivat, ne koriste ostale aktivnice zbog povećanja mogućnosti iritacije. Kako je retinol iznimno snažan sastojak, dodatni aktivni preparat će vrlo vjerojatno izazvati iritacije kože, međutim, ukoliko je vaša koža otporna ili joj je takva rutina potrebna, nema prepreka što se tiče djelotvornosti proizvoda.

[]