Sve o vitaminu C

by | srp 30, 2023

Vitamin C je jedan od najbolje istraženih i najučinkovitijih vitamina koje možete topikalno nanijeti. Dugoročna upotreba pokazala je značajno poboljšanje problematike prvih znakova starenja, korekcije neujednačenog tena te općenito, obnove kvalitete kože.

Čisti vitamin C naziva se askorbinskom kiselinom (ascorbic acid ili L-ascorbic acid), najučinkovitiji je oblik vitamina C, ali je izuzetno nestabilan te se zbog toga u zadnje vrijeme sve više susrećemo s izvedenicama ovog vitamina, odnosno njegovima derivatima kao što su 3-O Ethyl Ascorbic Acid, Ascorbyl Glucoside te Tetrahexyldecyl Ascorbate.

 

ČISTI VITAMIN C

 

Vitamin C se, kao najzastupljeniji antioksidans prirodno prisutan u našoj koži, najčešće koristi u koncentracijama od 5 do 20% gdje targetira brojne prve znakove starenja – od gubitka elastina i kolagena, preko bora i finih linija pa sve do fotooštećenja izazvanih ili nezaštićenim ili prekomjernim izlaganjem suncu.

Možete ga pronaći i u nešto nižim koncentracijama, od 0,3 do 2% gdje također nudi benefite poput ujednačavanja tena i smanjenja vidljivosti raznih mrljica ili podupiranja zalihe ovog antioksidansa u našoj koži. Kao što smo već spomenuli, iznimno je nestabilan (zbog toga je najčešći rok trajanja za serume s čistim vitaminom C oko 3 mjeseca od otvaranja) te je osjetljiv na UV zračenje, zbog čega tražite pakiranja koja ga što bolje štite. Ona moraju biti neprozirna, a proizvod bi morao što manje biti u doticaju sa zrakom.

Vitamin C s vremenom oksidira što možete prepoznati po tamno žutoj ili narančastoj boji – takav proizvod više nije učinkovit, dodatno može izazvati iritacije te nije prikladan za upotrebu. Ono što vi možete učiniti da zaštitite vitamin C serum/kremu koju ste nanijeli na lice jest da koristite proizvode sa zaštitnim faktorom (SPF). Zapravo, upravo vitamin C je idealna dopuna SPF-u jer je snažni antioksidans koji pojačava njegovo djelovanje. Kako biste dodatno bili sigurni u stabilnost formulacija s vitaminom C, na listi sastojaka tražite vitamin E (tocopherol) i feruličnu kiselinu (ferulic acid) koji, osim što su sami po sebi antioksidansi, stabiliziraju vitamin C i pojačavaju njegovo djelovanje.

                Istovremeno, unatoč starijim istraživanjima koja „ne odobravaju“ korištenje vitamina C s retinolom i niacinamidom, on je siguran za korištenje s oba sastojka, dapače, djeluje sinergijski i mogu se targetirati brojna kožna stanja te brže doći do željenih rezultata. Naravno, koncentracije i učestalost i raspored primjene tijekom dana treba prilagoditi stanju i tipu kože, kao i toleranciji iste.

 

DERIVATI VITAMINA C

Svakako trebamo spomenuti i derivate vitamina C kao opciju ukoliko vam čista forma nije odgovarala ili vam je stvarala iritacije. Trenutni hit je 3-O Ethyl Ascorbic Acid, iznimno stabilna forma koja je pokazala izuzetno djelovanje prevenstveno na diskoloracije i ujednačavanje tena. Ono što je zanimljivo kod ovog oblika je da se topikalnom primjenom pretvara u čisti vitamin C u gornjim slojevima kože. Ovaj proces je nešto sporiji stoga je i ovaj derivat primjereniji za osjetljivu kožu. Također, funkcionira na nešto višem pH, bližem onom na kojem se nalazi naša koža, što dodatno smanjuje mogućnost negativnih reakcija. Zbog stabilnosti, potrebne su nešto manje koncentracije, stoga ga u proizvodima najčešće nalazimo između 0,5-5%.

                Nadalje, imamo i iznimno zanimljivi Ascorbyl Glucoside – vitamin C koji je kombiniran sa šećerom glukozom. Glukoza je derivirana iz prirodnih izvora, poput riže, dok je vitamin C sintetički. Nanošenjem se također pretvara u čisti vitamin C, opet imamo proces koji je postupan, ali je ovdje zanimljivo što se pri tome stvaraju i zalihe ovog antioksidansa u koži što pruža dugoročnije benefite.

                Kao posljednji, imamo Tetrahexyldecyl Ascorbate – još jedan stabilni oblik vitamina C koji se zbog iznimno sličnih učinaka, naziva i analogom čistog vitamina C. Nanošenjem na kožu, radi s enzimima prisutnima u koži koji ga onda pretvaraju u askorbinsku kiselinu. Pomalo i fascinantna činjenica je da je za razliku od čistog vitamina C, topiv u uljima, što mu omogućava bolju penetraciju u dublje slojeve kože gdje onda surađuje s prirodno prisutnim vitaminom E. Ovo mu također omogućava da ponudi bolju antioksidativnu zaštitu, posebno građevnim jedinicama kože u nešto dubljim slojevima kao što su ceramidi i kolesterol.

         

              Kao što smo već naglasili u početku, ovaj vitamin je uistinu jedan od najučinkovitijh koji možete koristiti na svojoj koži, vratiti će vašoj koži sjaj, čvrstoću i jedrost, djelovat će sinergijski sa zaštitnim faktorom kako bi onda prolongirao mladenački izgled kože. Na vama je samo da odlučite koji oblik i koncentraciju želite te uživate u svim blagodatima koje ovaj snažni antioksidans donosi.

COSRX Vitamin C 23 serum – hipoalergeni serum s 23% čistog vitamina C. 

Visoko koncentrirani serum s 23% čistog vitamina C koji ujednačava ten, izbljeđuje mrlje (npr. od akni i djelovanja sunca).

Za iznimno brze rezultate.

Revitalizacija suhe kože bez sjaja, čvrstu i podatnu kožu.

NUMEE Vitamin C serum – ujednačava ten kože i smanjuje mrlje zahvaljujući snazi ​​5% stabiliziranog vitamina C: 3-O Ethyl Ascorbic Acid.

Ovaj aktivni sastojak smanjuje fine linije i bore, sprječava prerano starenje kože i štiti od štetnih UVA, UVB zraka i zagađenja.

Povećava hidrataciju i elastičnost kože.

[]