Poklanjamo vam BESPLATNU DOSTAVU za sve narudžbe, neovisno o iznosu ako za isporuku odaberete BOX NOW dostavu na paketomate! Promo razdoblje traje do 31.07.

Ginseng: čudo za njegu kože

Što je ginseng?

Sastojci istočnjačke medicine zdravi su sastojci koji se od davnina konzumiraju kao ljekovito bilje i hrana, a izvrsni su i za njegu kože. Jedan od takvih sastojaka svakako je njegovo veličanstvo ginseng. Iako naizgled korijen neuglednog izgleda, u sebi krije pravo malo bogatstvo – vitamine B1, B2, B12, pantotensku kiselinu i minerale za zdravi sjaj. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala.

Povijest

Tijekom korejske dinastije Joseon, Hwang-Jini – koja je poznata kao najljepša žena Joseon ere – i dvorske dame koristile su kuhano korijenje i lišće ginsenga u svojoj vodi za kupanje te ih pile i kao čaj za održavanje zdrave kože.

Ginseng, koji se od davnina smatra biljnim lijekom za vječnu mladost, odlično djeluje na sprječavanje starenja kože.  Aktivno potiče kožu da zadrži vlagu, ključnu komponentu u borbi protiv umorne i beživotne kože. Jača kožnu barijeru i potiče zadržavanje vode i vlažnosti za vidljivi plump efekt i zdravi izgled kože. U korejskoj povijesti ginseng se smatrao ‘biljkom vječne mladosti’ jer ima veliki učinak na vraćanje energije i jačanje imunološkog sustava.

Znanstvena istraživanja

U kozmetici postoje mnoga istraživanja o njegovom djelovanju na sprječavanje tamnjenja i bora. Ginseng utječe na proizvodnju kolagena, dobar je izbor u antiageing proizvodima, te djeluje na smanjivanje bora.

Dakle, osim što postoji mnoštvo legendi o benefitima ginsenga u ljepoti, moderna istraživanja podupiru neke od tvrdnji. To uključuje:

  • smanjenje bora i znakova starenja
  • poticanje elastičnosti i proizvodnje kolagena
  • smanjenje natečenosti i upale
  • posvjetljivanje kože

Osvrnimo se ukratko na smanjenje bora i poticanje proizvodnje kolagena. Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da korištenje proizvoda s ginsengom može usporiti proces stvaranja bora. Jedno malo istraživanje iz 2017. na 21 Korejanki u dobi od 30 do 65 godina s borama pokazalo je da je korištenje proizvoda koji sadrže Panax ginseng i Crataegus pinnatifida (kinesko voće) pomoglo u sprječavanju stvaranja bora i povećanju vlažnosti kože. Druga studija iz 2017. sugerira da korištenje crnog fermentiranog ginsenga ima učinak protiv bora, a recenzija iz iste godine sugerira da ginseng može usporiti starenje kože. Zatim studija iz 2020. koja pokazala je da korejski crveni ginseng može vratiti elastičnost koži, za što su istraživači rekli da je vjerojatno posljedica promjena u sintezi proteina kolagena.

Nije stoga ni čudo da je ginseng česti sastojak različitih kozmetičkih proizvoda i jedan od najvažnijih sastojaka korejskog kozmetičkog brenda Beauty of Joseon koji možete pronaći u našoj ponudi. Korištenje ginsenga u proizvodima za kožu je prisutno stoljećima, stoga ne čudi da se i danas vrlo često koristi s obzirom na efikasnost i dugogodišnju tradiciju.

[]