Hiperpigmentacije i neujednačeni ten kože

Hiperpigmentacije i neujednačeni ten kože

Povratak s godišnjeg odmora i mora nerijetko donese i nepoželjne goste – mrljice koje su zbog (nezaštićenog) izlaganja suncu više izražene, a zbog dolaska jeseni i manje sunčevih zraka se istovremeno javlja „sivilo“ i beživotan ten. Kako pristupiti ovome problemu?

                Tri najčešća oblika diskoloracija su melazma, hiperpigmentacije i postupalni eritem nastali nakon akni te oštećenja nastala prolongiranim izlaganjem suncu. Većina mrljica je iznimno „tvrdoglava“, dugo se zadržavaju te je kod njihovog tretiranja potrebna dosljednost i naravno – vrijeme. Uvijek savjetujemo tretiranje cijele površine lica umjesto manjih, lokaliziranih područja jer je krajnji cilj ujednačiti ten cijele površine lica. Mogli bismo reći kako su jedni od najučinkovitijih i najpoznatijih proizvoda za tretiranje diskoloracija vitaminski serumi koji su u biti potentni antioksidansi (ovisno o koncentraciji i obliku koji se koristi) koje je za bolji učinak, moguće i kombinirati. Moramo napomenuti da se neki oblici diskoloracija neće moći ukloniti, ili čak ni ublažiti s proizvodima u slobodnoj prodaji te je tu potrebno potražiti pomoć liječnika koji će savjetovati najbolji oblik terapije. Tu prvenstveno mislimo na melazmu koja se javlja veoma naglo, iznimno često uslijed hormonalnih fluktacija usred trudnoće, a uglavnom zahvaća veću površinu kože. Nakon disbalansa hormona, određeni se postotak povlači samostalno dok kod većine ovo stanje zahtjeva savjetovanje s dermatologom i terapiju laserom.

                Tri najčešća vitamina koja se koriste za mrljice su vitamin A (retinol, odnosno retinoidi), vitamin C i njegovi derivati te vitamin B3 poznatiji i kao niacinamid. Moguće je kombinirati sva tri navedena aktivna sastojka ili se fokusirati na samo jedan – sve ovisi o vašem tipu kože i toleranciji iste. Također, bitno je i koji oblik vitamina C i vitamina A se koristi. Dok čisti oblici pružaju najbolje rezultate, veoma često dolaze i s nestabilnim formulacijama te primjetnim iritativnim potencijalom. Derivati ovih vitamina su uglavnom stabilizirani oblici, formulacije u kojim se nalaze su dugotrajnije i sigurnije, a dolaze s malim ili nepostojećim iritativnim potencijalom. Možemo reći da retinoidi pružaju sveobuhvatnu njegu te djeluju na niz kožnih stanja kao štu prvi znakovi starenja kože, nepravilnosti u vidu akni te naravno neujednačen ten. Retinol i njegovi derivati ubrzavaju izmjenu stanica te na taj način pomažu smanjiti vidljivost mrljica i otkrivaju, doslovno, zdravi sjaj kože. Tu moramo spomenuti i biljni analog retinola, bakuchiol, kojeg mnogi nazivaju i prirodnim retinolom. U posljednje vrijeme veoma često ćete naići na serume i kreme koji sadrže kombinaciju oba sastojka koji djeluju sinergijski za pojačani učinak i smanjenje iritacija.

Drugi vitamin je C vitamin, jedan od najbolje istraženih sastojaka uopće s čudesnim dobrobitima za kožu.  Ovaj snažni antioksidans pomaže ujednačiti ten, ali osim toga potiče sintezu kolagena djelujući time i na pojavu bora i finih linija. Čisti oblik ovog vitamina, askorbinska kiselina, iznimno je nestabilna te su proizvodi s ovim sastojkom uglavnom kratkog roka trajanja. No benefiti koje donosi su neupitni te ukoliko pronađete dobar proizvod s ovim sastojkom savjetujemo da ga se držite jer rezultati sigurno neće izostati.

Njezin derivat, etilirana askorbinska kiselina (3-0-Ethyl Ascorbic Acid) jedan je od najstabilnijih derivata vitamina C uopće koji donosi sve benefite klasične askorbinske kiseline uz drukčiji pH potreban za aktivnost, a koji je prikladan za primjenu i kod osjetljive i reaktivne kože. Ima značajno povećanu stabilnost, ali i bolju raspoloživost i samim time dugotrajniju učinkovitost. Ona inhibira aktivnost tirozinaze i prevenira sintezu melanina u koži čime sprječava nastanak i jačanje vidljivosti mrlja. Možemo reći kako je specijalizirana za diskoloracije i problematiku neujednačenog tena. Ubrzava sintezu kolagena, pruža protuupalni učinak, djeluje antioksidativno i pomaže umanjiti djelovanje vanjskih čimbenika na kožu (posebice UV zračenja, odnosno fotoprotektivnog djelovanja, zbog čega se ovaj tip seruma preporučuje koristiti ujutro uz SPF).

Kao treću opciju, ukoliko vam neki od prije navedenih sastojaka nije odgovarao, je vitamin B3, odnosno niacinamid. Ovaj svestrani sastojak se u manjim koncentracijama koristi kao humektans (1-2%) dok se u koncentracijama od 4 pa do čak 20% koristi kao posvjetljujući, aktivni sastojak. Svakako valja naglasiti da je on idealan saveznik masne kože sklone aknama jer dodatno djeluje na prekomjerni sebum, reducira ga, pročišćava pore i vizualno ih smanjuje te time ublažava i pojavu nepravilnosti kao što su akne, komedoni i začepljene pore. Stoga ukoliko su vam uz mrljice prisutni i neki od prije spomenutih problema, niacinamid će biti sjajan odabir za vas. Obično se koristi u koncentracijama od 5 do 10%, a postoje i koncentrirani serumi s 20% koji onda djeluju i na prve znakove starenja kože, posebno na sagging pores, tzv. opuštene pore koje se javljaju s godinama zbog gubitka kolagena i ostalih građevnih jedinica kože.

                Vjerujemo kako su vam konkretni primjeri proizvoda ipak najkorisniji stoga u nastavku izdvajamo proizvod s retinolom, vitaminom C i niacinamidom koje možete koristiti u svojoj rutini i tako djelovati na neujednačeni ten. Proizvode s retinolom i njegovim derivatima podijelit ćemo u dvije skupine, one slabije koncentracije, idealne za početnike i one za nešto iskusnije korisnike. Za početnike je idealan odabir COSRX Retinol 0.1 Cream (https://beauty-garden.hr/collections/cosrx/products/cosrx-retinol-0-1-cream), večernja krema s 0,1% retinola koju nakon razdoblja prilagodbe od tjedna-dva, možete koristiti svakodnevno u večernjoj rutini. Još jedan takav proizvod je i Numee LOW-KEY WINNER Delicate Smoothing Serum (https://beauty-garden.hr/collections/numee/products/numee-low-key-winner-delicate-smoothing-serum), blagi serum fluid teksture s retinil palmitatom, esterom retinola i niacinamidom za nježni učinak. Za nešto iskusnije korisnike tu je Numee BONUS XP Pro Skin Renewal Serum (https://beauty-garden.hr/collections/numee/products/numee-bonus-xp-pro-skin-renewal-serum) koji je baziran na 0,3% čistog retinola uz bakuchiol i niacinamid za pojačano djelovanje.

Vitamin C serumi za naprednu korekciju i osobe koje nemaju osjetljivu kožu su COSRX Vitamin C 13 Serum i COSRX Vitamin C 23 Serum koji su bazirani na čistom obliku vitamina C i to u koncentracijama od 13 i 23%. Preporučamo ih za nešto otporniju kožu, a mogu se koristiti tijekom dana gdje će pojačati fotoprotekciju i donijeti antioksidativno djelovanje ili tijekom noći gdje će potaknuti procese obnove i izgradnje kože.

Za nešto blaže djelovanje i proizvode s derivatima vitamina C preporučamo Beauty of Joseon Light on Serum Centella + Vita C koji kombinira snagu ovog vitamina s prirodnim ekstraktom Centelle Asiatice za dodatno umirujuće djelovanje. Za prirodni izvor vitamina C uz ekstrakt pasjeg trna, sjajan odabir je KAINE Vita Drop Serum koji je multivitaminski serum za sveobuhvatnu njegu kože.

Serume s niacinamidom predstavit ćemo u postupnim koncentracijama od 5, 15 i 20%. Viralni korejski brend AXIS-Y donosi Dark Spot Correcting Glow Serum baziran na 5% niacinamida i prirodnim sastojcima za postupno ujednačavanje tena i ublažavanje narušene teksture. COSRX Niacinamide 15 Serum donosi konkretniju koncentraciju od 15% za naprednu korekciju čak i prvih znakova starenja kože, dok je za iznimno problematičnu kožu koja nije reagirala da prijašnje tretmane kreiran snažni Isntree Hyper Niacinamide 20 Serum s iznimnih 20% niacinamida.

                Kao što smo već spomenuli, tretiranju diskoloracija treba pristupiti s vrlo strpljenja jer su upravo one jedne od najtežih stanja za korekciju, međutim uz pravilan pristup i svakodnevnu podršku u vidu zaštite od sunca, njihova vidljivost se može značajno ublažiti i ono ne manje bitno – prevenirati, kako do njihove pojave uopće ne bi ni došlo!