Poklanjamo vam BESPLATNU DOSTAVU za sve narudžbe, neovisno o iznosu ako za isporuku odaberete BOX NOW dostavu na paketomate! Promo razdoblje traje do 31.07.

Narušena barijera kože

Pazite na zaštitnu barijeru kože!

Sastavili smo za vas jedan mali vodič o zaštitnoj barijeri kože. Naučit ćete što je kožna barijera, kako funkcionira i što možete učiniti da ju održite što zdravijom i otpornijom, a što učiniti ako primjetite da je narušena.

Na kraju vam dajemo preporuke najboljih proizvoda za spas i umirenje narušene kožne barijere iz naše ponude.

 

Što je zaštitna barijera kože?

To je prirodni štit koji štiti našu kožu od vanjskih utjecaja. Koža se sastoji od više dijelova, zaštitna barijera kože je vanjski dio kože koji je u direktnom doticaju s vanjskim svijetom. Mogli bismo stoga reći da je to jedan jako važan dio kože. Kako biste imali blistavu kožu, morate održavati zaštitnu barijeru kože u dobrom stanju.

Koža se svaki dan izlaže određenim vanjskim utjecajima – npr. promjenama u temperaturi, UV zrakama, zagađenju itd.

Jedna od važnih stvari kožne barijere je njena pH vrijednost. Optimalna pH vrijednost kože na velikom dijelu našeg lica i tijela kreće se oko 5,5. pH vrijednost 7 je neutralna točka i nju nalazimo u vodi. Niže vrijednosti označavaju kiselost, a više alkalnost, prema tome prirodni pH kože je blago kiseo.

 

Kako možete prepoznati da ste narušili zaštitinu barijeru kože?

Rastom pH vrijednosti, prirodna ravnoteža kože može se poremetiti. Koža tada može gubiti vodu, može postati suha, osjetljiva ili izrazito osjetljiva. U tom stanju podložnija je infekcijama, a narušena je i njezina sposobnost zaštite tijela.

Vaša genetika, ali i vaš način života može utjecati na zdravlje vaše kožne barijere. Neki od čimbenika koji mogu narušiti funkciju barijere su UV zračenje, pušenje, izloženost zagađenju, stresu, premala količina sna, prečesti pilinzi kože, agresivni čistači.

Koža čija barijera nije u dobrom stanju bit će osjetljivija na oštećenja. Često će biti dehidrirana, što možete vidjeti po tome da ne izgleda svježe i vitalno, nego vam izgleda dosadno, sivo, suho. Također može izgledati opušteno i biti sklona preuranjenim borama. Ako ste primjerice pretjerali u eksfolijaciji, može se očitovati i crvenilo.

 

Što je sve važno kako bismo očuvali zaštitnu barijeru naše kože u dobrom stanju?

1) Držite se jednostavne rutine njege kože i budite oprezni pri uvođenju novih proizvoda

Rutina njege kože ne mora biti komplicirana. Danas postoji mnoštvo različitih proizvoda za njegu kože i lako se može dogoditi da u želji za što ljepšom kožom možda i pretjerate i narušite zaštitnu barijeru svoje kože. Primjer za to mogu biti popularni kemijski AHA ili BHA pilinzi s kojima lako možete pretjerati i narušiti kožnu barijeru ako ih neoprezno uvodite ili prečesto koristite, a osobito ako ne nosite SPF tijekom dana dok koristite kemijske pilinge.

2) Pripazite na pH vrijednost kože

Prealkalni čistači kože mogu naružiti njenu pH vrijednost. To ćete osjetiti ako nakon umivanja imate jak osjećaj zatezanja. Dobre umivalice uopće ne moraju zatezati kožu, a odlično će odraditi svoj posao uklanjanja viška masnoće i neutraliziranja bakterija.

3) Kod suhe kože i dehidrirane pomoći vam mogu formulacije koje u sastavi imaju ceramide, hijaluronsku kiselinu, glicerin, ureju

Ceramidi su lipidi koji se nalaze u zaštitnoj barijeri kože. Oni su ključni za njeno zdravo funkcioniranje. Zato kreme koje sadrže ceramide blagotvorno djeluju na zaštitinu barijeru kože. Humektanti kao što su hijaluronska kiselina, glicerin i ureja također su odlični sastojci za kožnu barijeru, osobito ako vas muči suha koža kojoj nedostaje hidratacije.

 

 

Koji proizvodi vam mogu pomoći ako ste narušili zaštitnu barijeru kože?

Dobra rutina njege kože može imati velik utjecaj na teksturu, elastičnost i cjelokupni izgled vaše kože. U nastavku vam predlažemo rutinu od 3 koraka koja vam može pomoći umiriti kožu ako osjetite da vam je kožna barijera narušena.

Korak 1. Low Ph gel za umivanje

COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser

Umivanje je prvi i jako važan korak njege kože. Cosrx gel za umivanje ima pH vrijednost blisku ph vrijednosti kože nježno će očistiti Vašu kožu, a sastojci poput ulja čajevca djelovat će antiseptički i antibakterijski.

Korak 2. Green Hero Calming Pads

COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser

Blazinice bogato natopljene tonerom s umirujućim sastojcima kao što su Centella Asiatica (poznatija kao Cica), pantenol, alantoin, hamemelis. Izvrsno će hidratizirati i umiriti vašu kožu te biti odlična podloga za nastavak rutine.

Korak 3. Comfort Ceramide Cream

COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser

I za završnu hidrataciju i umirenje nanesite laganu kremu koja sadrži 3 vrste ceramida i Centellu Asiaticu koji će umiriti vašu kožu i učiniti ju podatnom.

Nemojte se obeshrabriti, ako ne znate odakle krenuti, najbolje se držati što jednostavnije rutine od 3 koraka koja će pružiti koži ono što joj treba. Pratite reakcije kože kod korištenja proizvoda i pružite joj ono što joj paše.

[]